Trust, legal and your information

How we are paid

You pay no broker fee. If your funding goes through, the funder may pay us a commission. Here is what that means for you.

You don't pay us a broker fee. Not to send an enquiry, not for the Capital Readiness Check, and not for any application.

If a funder pays out your funding, that funder may pay us a commission or referral fee. If your funding doesn't go through, you still pay us nothing.

Last updated: 4 November 2026

In Ryan's words

"Quick Access Capital does not charge clients a broker fee for sourcing, preparing or submitting a funding application. Where funding is successfully concluded, QAC may receive a commission or referral fee directly from the relevant funding partner."

How much we are paid

It depends on the deal. Any commission may vary by funder and by type of funding, and on some deals we may not be paid at all.

If you ask, we will tell you whether we are paid on your deal and what we know about the amount. You can ask at any point, before or after you sign.

Does the commission change your price?

The commission comes from the funder, not from you. How a funder sets its own price is the funder's decision, and it can differ from one funder to the next. If you want to know more about your deal, ask us and we will tell you what we know.

What matters most is the total cost in your offer. Where the National Credit Act (NCA) applies, the funder must give you a pre-agreement statement and quotation before you sign (section 92 of the NCA). On other deals, ask the funder to put the full cost in rand in writing before you sign: the amount you get, the fees, and the total you'll pay back.

Why we're telling you this

A funder may pay us when your funding goes through. That gives us a reason to want your deal to go ahead. You should know that, so you can weigh what we say.

We approach only the funders relevant to what you need, and we tell you which funder we're approaching before we send your details. If you want to know why we suggested a funder, ask.

You decide whether to accept an offer. You can say no to an offer before you sign, and you pay us nothing either way.

Where the National Credit Act applies

Some funding agreements are covered by the NCA. For a business, the NCA usually covers a company or close corporation (CC) only if both its annual turnover and its asset value (counting related companies) are under R1 million. Even then, it doesn't cover a loan or other credit transaction of R250,000 or more.

Section 163(3) of the NCA says that if a person who isn't an employee or agent of a credit provider "solicits, completes or concludes a credit agreement for or on behalf of a credit provider or a consumer", that person:

  • "must be identified by name and identity number in the credit agreement"
  • "must disclose to the consumer the amount of any fee or commission that will be paid if the agreement is concluded"
  • any fee or commission to be charged to the consumer "must not exceed the prescribed amount", and "may be paid to that person only if the agreement is concluded"

If your deal is covered by the NCA and you have a question about what we are paid, ask us before you sign.

Questions

Email [email protected], or call or WhatsApp +27 61 109 8482. For more about us, see our trust centre.

Sources

  • justice.gov.za: NCA s163, and, quoted verbatim
  • gov.za: Notice 713 of 2006, s7 threshold "R1 000 000.00" and s7 higher threshold "R250 000.00